Amber Koppen

Erkend paardendierenarts/ veterinary chiropractor / veterinary acupuncturist

Amber Koppen is erkend paardendierenarts en gediplomeerd veterinair acupuncturist (STEHD), veterinair chiropractor (IAVC) en Dry needle therapeut. Tevens traint zij paarden en geeft instructie.

Revalidatie

Al gedurende haar studie diergeneeskunde was zij zeer geïnteresseerd in het bewegingsstelsel van het paard. Al snel bleek dat de meeste kreupelheden en afwijkingen in beweging te maken hebben met problemen hoger in het lijf. Door middel van haar kennis en ervaring als paardenarts, acupuncturist, chiropractor en amazone analyseert zij zowel de fysieke als de mentale gezondheid van het paard. Na de analyse van zogenaamde “probleempaarden” volgt er een behandelplan en een trainingsadvies. Naast het behandelen van paarden helpt Amber ook mee met het trainen van de paarden en brengt zij eigen paarden en trainingspaarden uit op wedstrijd.

Tijdens haar studententijd heeft Amber deel uitgemaakt van het Nederlandse WK-team voor studentenruiters. Nu brengt zij de Oldenburger ruin Ohdylo uit in de ZZ-licht.

“De combinatie van multi-disciplinaire diergeneeskunde en klassieke rijkunst geeft vele mogelijkheden om paarden gezond te houden voor wat we van ze vragen.”

Bastiaan de Recht

Achtergrond

Bastiaan was als kind al gepassioneerd door paarden en hun natuur. Op het gymnasium raakte Bastiaan, door het studeren van onder andere kunstgeschiedenis, beeldende kunst en klassieke talen, nog meer geïnteresseerd in de wijsheid en kunstzinnige inslag van de Klassieken. Hierdoor ging hij op zoek naar een vorm van rijkunst die intelligenter en verfijnder was dan het gewone paardrijden.
Op 16-jarige leeftijd begon Bastiaan een 10-jarige opleiding in de Italiaanse klassieke rijkunst die hij in 2005 cum laude heeft afgesloten met de titel Maestro. Tijdens en na deze periode heeft Bastiaan zijn kennis verbreed door verschillende Franse, Duitse en Portugese stijlen te bestuderen en bij verschillende trainers kennis en inzichten op te doen, waaronder Henriquet en Hinrichs. Bastiaan heeft veel paarden opgeleid tot en met Grandprix oefeningen en is gespecialiseerd in werk aan de hand en werk aan de lange teugel. Tegenwoordig traint Bastiaan bij Marcus Nowotny, Bereiter aan de Spaanse hofrijschool te Wenen.

Revalidatie

Bastiaan heeft zich vooral ontwikkeld op het gebied van biomechanica en fysiek en mentaal welzijn in de rijkunst. Op zijn revalidatiecentrum Equiscio zorgen zo’ n 40 revalidatiepaarden per jaar voor een enorme bron van kennis. Door samen met Amber steeds weer vanuit de gecombineerde kennis van verschillende geneeskundes, anatomie, biomechanica, rijkunst en mentale aspecten naar oplossingen te zoeken voor de paardenproblemen hebben zij zich steeds meer kunnen specialiseren in de revalidatiegeneeskunde en training.
Door het bestuderen van verschillende dressuurstijlen en de biomechanica heeft Bastiaan tijdens zijn training een brede insteek. Het gymnastiseren en dresseren ter bevordering van de gezondheid van lichaam en geest van het paard blijft echter de hoofdzaak. Alleen wanneer dat de grondslag is van de dressuur kan dressuur een pure “kunst” worden in plaats van “kunstjes”.

The Neo-Classical School fot the Art of Horsemanship is gevestigd op het Trainings en revalidatiecentrum Equiscio van Amber Koppen en Bastiaan de Recht in Ter Apel. Hier worden naast de opleidingen ook lessen en workshops gegeven en paarden met gedrags en bewegingsproblemen behandeld en gerevalideerd.