Werkwijze

Revalidatie

Revalidatie komt in verschillende vormen voor. Belangrijk is dat het revalidatieteam onder begeleiding van een paardenarts staat. Meestal is revalidatie puur gericht op het genezen van een blessure of operatie. Het zijn meestal aspecifieke therapieën.

Bij een trauma van buitenaf of een operatie voldoet dit prima. Echter bij blessures vanuit overbelasting door compensatie, waarbij de oorzaak vaak niet duidelijk is zijn specifiekere therapieën en diagnostiek nodig. Equiscio richt zich vooral op de volgende problemen:

  • Recidiverende peesblessures
  • Bewegingsproblematiek (kreupelheden)
  • Algehele wervelkolom- bekkenproblematiek
  • Neurologisch gerelateerde problemen
  • Rijtechnische problemen in training
  • Gedragsproblemen vanuit fysiek gebrek

werkwijze

Functionaliteit

Bij bovenstaande problemen is er sprake van verminderde functionaliteit als rijpaard. Vaak zien we problemen in de wervelkolom en bekken. Op lange termijn kan dit de oorzaak zijn van een verstoord bewegingspatroon wat op den duur weer blessures of ongewenst gedrag veroorzaakt. Deze disfunctie zal moeten worden opgespoord en zo mogelijk behandeld. Daarna zal de trainer in de training de functionaliteit weer moeten terug winnen en het bewegingspatroon herstellen. Hierbij werkt men sterk in op de fijne motoriek van het paard. De kleine spiergroepen rond de wervelkolom (multifides) spelen hierbij een belangrijke rol.

Multidisciplinaire geneeskunde

Elk paard wordt eerst beoordeeld in beweging, zowel op kreupelheid als op bewegelijkheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van highspeed video (1200 fps). Daarna zoekt Amber tijdens haar behandeling naar gewrichten die niet goed bewegen (subluxaties) en pijnlijke gebieden. Als het hele paard “gescand” is wordt met manipulaties het paard “los gemaakt”. Dit wordt met de handen gedaan en niet met hamers of onder sedatie. Het paard kan ondersteunende medicatie krijgen als er zich interne klachten voordoen. Wanneer er problemen zijn die niet manueel te behandelen zijn worden er andere passende therapieën ingezet. Als er verdachte gebieden zijn waarbij er uitgebreide diagnostiek nodig is dan werkt Equiscio samen met enkele gespecialiseerde klinieken om probleemgebieden in beeld te brengen dmv röntgen, scan, scintigrafie etc. Hieruit volgt dikwijls een behandeling waarna wij weer verder kunnen vanuit ons vakgebied. Door deze wederzijdse samenwerking en doorverwijzingen wordt een nog beter resultaat behaald op het gebied van de paardengeneeskunde.

Mobiliseren

De behandeling en revalidatietraining zijn sterk gericht op “mobiliseren”. In alle gebieden wordt gestreefd naar het winnen van zoveel mogelijk bewegelijkheid (ROM) en symmetrie in de drie fysiologische bewegingsrichtingen. Wanneer de Range Of Movement optimaal en symmetrisch is kan men spreken van een recht paard dat in balans kan gaan. Dit wordt eerst aan de hand en longe gedaan, later onder het zadel.

Revalidatietraject

Fase 1: probleem / pijn fase                                  (diagnostiek/behandeling)

Fase 2: mobilisatie fase                                          (behandeling/revalidatietraining)

Fase 3: functionaliteits / stabilisatiefase          (behandeling/revalidatietraining)

Fase 4: onderhoudsfase                                        (diagnostiek/preventieve behandeling/training)

 

Gouden formule

Juist de combinatie van Paardenarts/ chiropractor Amber en revalidatietrainer Bastiaan maakt dat bij Equiscio vaak meer mogelijk is dan bij de standaard therapieën. Er wordt niet alleen in stand of aan de longe naar het paard gekeken, maar juist in de training wordt de functionaliteit geanalyseerd. Vaak wordt een paard “beter” bevonden, terwijl er in de training nog steeds problemen zijn. Een paard kan namelijk alleen in een bepaalde houding of oefening zijn beperking tegenkomen. Dagelijks overleg tussen trainer en arts, directe behandeling, en specifieke training gericht op het probleem, zorgen voor een optimale kans op herstel.

Daarbij is aan het eind van het traject niet alleen de blessure of kreupelheid over, maar is het paard in trainingsconditie en vaak hoger opgeleid dan bij aanvang. Aquatherapie bijvoorbeeld, stimuleert grote spiergroepen en verandert niets aan het bewegingspatroon of de scheefheid. Aanvullend als krachttraining is dat zinvol. Voor revalidatie is juist de ontwikkeling van de fijne motoriek van de wervelkolom essentieel. Dat kan alleen met gerichte training icm manuele therapie. Het paard moet uiteindelijk zijn bewegingspatroon veranderen en spieren opbouwen in het werk dat hij dagelijks doet onder het zadel, zodat het weer een functioneel rijpaard is. Thuis is het dan makkelijker om dat in stand te houden.

Heeft u rijtechnische of gedragsproblemen? Blijft uw paard kreupel? Keren peesblessures terug? Misschien kunnen wij iets voor u betekenen! 

daDFAF